Onkelinx opent onderzoek naar Swift-dossier

Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) was "helemaal niet op de hoogte" van het feit dat de Amerikaanse regering in het kader van de strijd tegen het terrorisme al jarenlang internationale financiële transacties kan inkijken.

Belga

Dat laat het kabinet van minister Onkelinx zaterdag weten. De minister heeft de staatsveiligheid en de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) gevraagd om een onderzoek in dit dossier.

Vrijdag kwam aan het licht dat de Amerikaanse regering sinds de aanslagen van 11 september 2001 wereldwijd toegang heeft tot bankrekeningen. De informatie wordt geleverd door Swift, een internationale vereniging van financiële instellingen met hoofdzetel in Brussel. Het kabinet van Onkelinx "ontkent formeel" dat de minister op de hoogte was van de Amerikaanse praktijken, zoals de krant De Standaard zaterdag schreef.

"De minister van Justitie was, net als de premier, helemaal niet op de hoogte. Ze heeft het pas vrijdag vernomen via de pers", zegt de woordvoerder van Onkelinx. Minister Onkelinx heeft vrijdag dan ook een volledig rapport gevraagd over het dossier, zowel aan de staatsveiligheid als aan de CFI, aldus nog de woordvoerder. Aan de CFI vroeg de minister ook een juridische analyse van de situatie. Financiële instellingen zijn in ons land bij wet verplicht om in de strijd tegen witwaspraktijken en financiering van het terrorisme elke verdachte transactie te melden aan de CFI.