Mens-op-mensbesmetting van vogelgriep bevestigd

Vogelgriep kan van mens op mens overgedragen worden. Dat bevestigt de Wereldgezondheisdorganisatie (WGO) na onderzoek van besmettingen binnen eenzelfde familie in Indonesië.

Belga

Op de foto ziet u Johannes Ginting, de enige overlevende van een familie van acht die getroffen werd door vogelgriep. Op het eiland Sumatra, in Indonesië, werden de humane infecties met het H5N1-vogelgriepvirus binnen eenzelfde familie bevestigd door de WGO. Het vermoeden rees dat deze familieleden die zeer nauwe contacten hadden met de zieke vrouw bij de verzorging geen bijzondere voorzorgen in acht genomen hadden.

Labotesten hebben uitgewezen dat er daadwerkelijk mens-op-mensbesmetting heeft plaatsgevonden binnen de familie. Het H5N1-virus onderging lichte genetische veranderingen bij de vader en zijn zoon, maar de wijzigingen waren niet voldoende om een pandemie te veroorzaken. Bovendien is door de sterfte van de vader en de zoon het licht gewijzigde virus verdwenen.

De WGO concludeert dat het huidige alarmpeil voor een pandemie gepast is en niet moet gewijzigd worden. Het blijft dus behouden op fase 3, dit is de fase waarin occasionele humane infecties met een griepvirus voorkomen doch zonder enig bewijs dat het virus zich efficiënt en aanhoudend van de ene persoon naar de andere verspreidt.

Personen die meer willen weten over een eventuele grieppandemie kunnen terecht op de website

of bellen naar het gratis nummer 0800/99.777.