Informaticus tipte politie over de aanslagen van 7 juli in Londen

Een informatica-expert die samenwerkte met twee van de ontwerpers van de zelfmoordaanslagen van 7 juli in Londen, had de politie twee jaar voor de aanslagen al verwittigd in verband met de activiteiten van de groep.

Belga

Dat zegt de Britse krant The Guardian zaterdag. De 45-jarige Martin Gilbertson, zegt dat hij video's met anti-westerse propaganda, beveiligde internetsites en gecodeerde correspondentie voor moslims, die een jeugdcentrum en een islamitische bibliotheek als plaats van samenkomst gebruikten, maakte.

Ook Mohammad Sidique Khan en Shehzad Tanweer, twee van de vier ontwerpers van de aanslagen waarbij 56 doden en 700 gewonden vielen, frequenteerden vaak het jeugdcentrum en de islamitische bibliotheek.

Gilbertson verklaarde aan The Guardian dat hij zo ongerust was geweest over hetgeen ze hem gevraagd hadden te doen, dat hij besloten had om de politie te contacteren en deze verschillende documenten te overhandigen, waaronder een DVD en een lijst met namen, waaronder de namen van de twee terroristen. "Ik had gehoopt toegang te krijgen tot MI5 (de Britse veiligheidsdienst). Ik had ze waarschijnlijk in contact kunnen brengen met de terroristen alvorens de bomaanslag gepleegd zou worden," zegt Gilbertson volgens The Guardian.

De Londense politie weigerde de verklaring van Gilbertson te becommentariëren, maar heeft bevestigd dat het telefoonnumer dat Gilbertson aan The Guardian meldde, aan één van haar officieren is doorgegeven.