Zawahari belooft dood van Zarkawi te wreken

De nummer twee van Al - Qaïda, Ayman al- Zawahari, heeft beloofd de dood van het hoofd van het terroristische netwerk Al - Qaïda in Irak, Abou Moussab al - Zarkawi, te wreken.

Belga

Al - Zawahari laat dit weten via een videoboodschap die vrijdagavond verspreid werd via de Arabische satellietzender Al Jazeera. "Ja Bush, geen één van ons wordt gedood zonder dat zijn dood gewroken wordt met de hulp van God", zei Zawahari, zich richtend tot de Amerikaanse president George W. Bush. Zawahari beschuldigt hierbij de eerste minister van Irak, Nouri al - Maliki en de ambassadeur van de Verenigde Staten in Bagdad, Zalmay Khalilzad, de eersten die de dood van Zarkawi aankondigden.

Zawahari verklaart dat M. Maliki "zich bediend heeft van de islam om de macht te grijpen" en beschuldigt Z. Khalilzad ervan een "afvallige Afghaan" te zijn. "Zarkawi werd gedood tijdens een bomaanslag en niet omdat hij zich schuil hield", aldus Zawahari. Zarkawi werd op 7 juni 2006 gedood tijdens een Amerikaanse raid in het noorden van Bagdad.