Frankrijk geplaatst voor achtste finale tegen Spanje

Op het WK voetbal heeft Frankrijk zich vrijdag geplaatst voor de achtste finales na 0-2 winst tegen Togo.

Belga

Patrick Vieira (55e) en Thierry Henry (61e) maakten de treffers. In de andere groepsmatch won Zwitserland met 2-0 van Zuid-Korea.

Zwitserland (7 ptn) wint de groep en speelt maandag in de achtste finales tegen Oekraïne. Frankrijk (5 ptn) eindigt tweede en ontmoet dinsdag Spanje in hun duel van de laatste zestien. Zuid-Korea (4 ptn) en Togo (0 ptn) zijn uitgeschakeld.

Frankrijk moest tegen Togo winnen om nog uitzicht te behouden op de achtste finales. Bondscoach Domenech zette daarom voorin Trezeguet naast Henry, in de hoop zo het acute scoringsprobleem van Les Blues op te lossen.

Trezeguet liet zich meteen opmerken door in het openingskwartier drie keer te dreigen, maar de netten doen trillen lukte de Juve-spits niet. Togo, dat na nederlagen tegen Zwitserland en Zuid-Korea al uitgeschakeld was, voetbalde aardig mee, maar kon weinig kansen creëeren. Alleen Kader testte met een schot de vuisten van Barthez. Iets voorbij het half uur had Ribéry, de vervanger van de geschorste Zidane, een levensgrote kans, maar de middenvelder van Marseille schoot wild over.

Na de pauze was de eerste kans weer voor Ribéry, maar alleen voor doel verkwanselde hij opnieuw een uitgelezen mogelijkheid. Enkele minuten later opende Frankrijk dan toch de score toen de jarige Vieira (30) van dichtbij Agassa kansloos liet (1-0). De wereldkampioen van 1998 drukte nu door en vijf minuten later stond de 2-0 op het bord, getekend Thierry Henry. Frankrijk speelde daarna de wedstrijd op ervaring uit en boekte een logische en verdiende zege.