Kamercommissie geeft sociale inspecteurs meer bevoegdheden

Print
De kamercommissie Sociale Zaken heeft woensdagavond ingestemd met het plan van minister van Werk Peter Vanvelthoven om de bevoegdheden van sociale inspecteurs uit te breiden.
Het geeft hen de mogelijkheid om bij inspecties bij bedrijven de werkgever te dwingen de documenten voor te leggen die ze wettelijk moeten bijhouden. De VLD onthield zich bij de stemming. De bepaling maakt deel uit van het wetsontwerp houdende diverse bepalingen - de zogenaamde mozaiekwet - dat de commissie goedkeurde. Volgende week staat het op de agenda van de plenaire vergadering.

Momenteel kunnen sociale inspecteurs bij controles op bedrijven de werkgever enkel vragen om sociale documenten voor te leggen. Indien die weigert, kan de inspecteur daar niks tegen doen. Hij kan nadien wel de onderzoeksrechter vatten, maar tegen die tijd heeft een frauderend bedrijf zijn documenten al aangepast. Voortaan zullen inspecteurs de werkgever dus kunnen verplichten om de documenten boven te halen.

De liberalen en de werkgevers uitten vorige week felle kritiek op de bepaling. Volgens minister Vanvelthoven is de regeling noodzakelijk voor de aanpak van de grote sociale fraude, in het bijzonder tegen illegale detacheringen, het misbruik van buitenlandse arbeidskrachten en malafide constructies.

.

Nu in het nieuws