Duizenden Vlaamse sagen online raadpleegbaar

Print
Sinds kort zijn op het internet volksverhalen uit Oost-Vlaanderen terug te vinden. De Katholieke Universiteit Leuven werkt al sinds 2002 aan een online databank van volksverhalen.
Momenteel staan er op de site www.volksverhalenbank.be al meer dan 27.000 sagen uit de provincies Limburg, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.

Tientallen studenten gingen vanaf de jaren veertig in Vlaanderen op zoek naar volkssagen. Hun interviews leverden een enorme schat aan mondelinge volkscultuur op. Die verhalen zijn opgeslagen in zowat honderd licentiaatsverhandelingen. Opzet van het project "Op Verhaal Komen", dat gesteund wordt door de provincies en de Vlaamse overheid, is al die Vlaamse "sagen" in een databank te verzamelen, zodat specialisten én liefhebbers ze kunnen raadplegen.

Bij heel wat verhandelingen hoorde ook een audio-opname van de interviews met de vertellers. Sinds kort staan ook de verhalen uit Oost-Vlaanderen online en zijn bijna 1.200 Oost-Vlaamse audiofragmenten gedeeltelijk te beluisteren. Het grote publiek krijgt een audiobestand van dertig seconden te horen; specialisten met een paswoord hebben toegang tot het hele fragment.

"De publieksversie van de sagen op de website bevat ook enkel samenvattingen van de verhalen", zegt onderzoekster Katrien Van Effelterre. "Delicate info zoals persoonsnamen, adressen van personen die van hekserij werden beschuldigd enzovoort, is daarbij weggelaten. Die kan niet publiek gemaakt worden wegens het risico op klachten voor laster en eerroof."

"Onze volksverhalen zijn niet zo onschuldig", aldus nog Van Effelterre. "Een sage gaat over de dagelijkse problemen waarmee men te kampen had: sterfte van het vee, het mislukken van de oogst, de ziekte van een kind, voedselbederf, vrouwen die sterven in het kraambed. Voor die problemen trachtte men een verklaring te zoeken in de wereld van het bovennatuurlijke", besluit de onderzoekster.

.

Nu in het nieuws