Bel20 eindigt met 0,4% winst

Print
Euronext Brussel is woensdag voor de derde dag op rij met winst gesloten. De overige Europese beurzen eindigden op het nippertje in de plus. Eerder op de dag stonden de beurzen stevig in het rood na uitspraken van ECB-president Jean-Claude Trichet. Die heeft woensdag gezegd 'al het nodige te doen' om de inflatie in Europa binnen de perken te houden. Hiermee bevestigt hij de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verder zal verhogen. De euro steeg een half procent tot 1,2642 Amerikaanse dollar.
De Bel20 ging 0,4% hoger op 3.561,26 punten bij 11 stijgers en 8 dalers. Suez, dat dinsdag 3% hoger sloot, won 1,25% tot 30,79 euro. Er doken nieuwe geruchten op als zou Enel en Gazprom een nieuw bod uitbrengen op Suez. Enel ontkende dit evenwel. In de nieuwste aflevering in de fusiesoap met Gaz de France zou Nicolas Sarkozy, de voorzitter van de Franse regeringspartij UMP en minister van Binnenlandse Zaken, maandagavond voorgesteld hebben na te gaan of men via een 'hernationalisering' van Suez de fusie met Gaz de France (GdF) niet politiek kan deblokkeren. De Franse regering heeft tot september uitstel gekregen om die knoop door te hakken.

GBL, dat een belang van 7,2% heeft in Suez, steeg 1,1% tot 78,2 euro. De financiële aandelen lagen niet goed in de markt. Fortis verloor 0,15% tot 25,79 euro, Dexia zakte 0,4% tot 18,16 euro en KBC steeg 0,2% tot 80,95 euro.

Ook de grondstofwaarden verloren terrein in Europa. In Brussel wordt die daling traditiegetrouw gevolgd door Umicore: -1,7% tot 98,75 euro, goed voor het grootste verlies in de Bel20. Op de brede markt steeg Cumerio 0,9% tot 15,25 euro. De koperverwerker heeft zich deels ingedekt tegen de blootstelling aan de metaalprijzen in 2007.

Exmar won 0,1% tot 23,9 euro. De gastankerrederij is geïnteresseerd om een belang te nemen in Fluxys of Distrigas, als dat mogelijk wordt na een fusie van Suez en Gaz de France. Dat zegt Nicolas Saverys, gedelegeerd bestuurder van Exmar, in een gesprek met De Tijd.

Real Software steeg 2,8% tot 0,37 euro. Dinsdag schreef De Tijd dat het bedrijf een fusie voorbereidt met de informaticadienstengroep Dolmen. Jan De Ville, de gedelegeerd bestuurder van Dolmen, noemde het bericht 'voorbarig'."Wij praten met een reeks partijen", aldus De Ville. Een van die partijen is Real Software, maar volgens de topman ligt er vandaag geen concreet fusiedossier op tafel. Dolmen zakte tot onder het niveau van voor het begin van de fusiegeruchten, en verliest 3,3% tot 10,73 euro. Het bedrijf maakt donderdag nabeurs de resultaten over het afgelopen boekjaar bekend.

OTC, een Brussels bedrijf dat zich specialiseert in de arbitrage van afgeleide producten zoals opties en futures, heeft in het eerste kwartaal van 2006 een nettowinst geboekt van 345.000 euro, meer dan een verdubbeling vergeleken met een jaar voordien. Het bedrijf, dat sinds 24 mei op de Vrije Markt noteert, gaat voortaan op kwartaalbasis zijn resultaten bekendmaken.

Nog nieuws op de Vrije Markt, waar het farmaceutische bedrijf Propharex (-0,6% tot 6,9 euro) zijn Zwitserse leverancier Herba Helvetica heeft overgenomen voor ongeveer 0,39 miljoen euro. En ook Proximedia (onveranderd op 7,65 euro) was actief op het overnamefront. De Brusselse leverancier van internetdiensten voor KMO's neemt een belang van 80% in Devstage. Het overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt, al zegt Fabrice Wuyts, de gedelegeerd bestuurder van Proximedia, in de krant L'Echo dat het om enkele honderdduizenden euro's gaat.

.

Nu in het nieuws