ETA roept Spaanse regering op tot onderhandelingen over Baskenland

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft de Spaanse regering woensdag opgeroepen de onderhandelingen te beginnen over de politiek-staatkundige toekomst van Spaans Baskenland en de inwoners van de regio zelf te laten beslissen over hun lot.

AP Ned

ETA kondigde in maart een wapenstilstand voor onbepaalde tijd af, waarop de regering van premier José Luis Rodriguez Zapatero zei in overleg te zullen treden met de politieke partij Batasuna over een vergelijk over de status van Baskenland. Het verboden Batasuna wordt beschouwd als de politieke tak van de ETA.

De conservatieve oppositie heeft alle medewerking met de regering opgezegd, uit protest tegen de geplande onderhandelingen met de ETA. De regering heeft in reactie op de oproep van de ETA om te onderhandelen gezegd dat de Basken geen recht op zelfbeschikking zullen krijgen en dat een referendum in de provincie niet aan de orde is.

De meest waarschijnlijke uitkomst van de onderhandelingen tussen de regering en Batasuna is volgens deskundigen dat Spaans Baskenland een grotere mate van autonomie krijgt, in ruil voor het definitief de wapens neerleggen door de ETA.

Nu in het nieuws