Acht Amerikaanse militairen beschuldigd van moord

Print
Het Pentagon gaat woensdagavond (onze tijd) de beschuldiging van acht Amerikaanse militairen aankondigen. Ze worden verdacht van de moord op een Iraakse burger in april.
Het Pentagon geeft om 13 uur (23 uur onze tijd) een persconferentie in Californië over een incident waarbij Amerikaanse mariniers een Iraakse burger hebben gedood in het Iraakse Hamdania.

Een anonieme bron op het ministerie van Defensie heeft verklaard dat op de persconferentie zal worden aangekondigd dat zeven mariniers en een verpleger in verdenking worden gesteld van moord, complotten en belemmering van het gerecht. De mariniers zouden de burger voor zijn huis hebben afgemaakt. Daarna hebben ze een schop naast zijn lichaam gelegd om de indruk te wekken dat hij explosieven aan het ingraven was.

Naast deze affaire zijn er nog minstens twee gevallen bekend waarin Amerikaanse militairen in koelen bloede burgers hebben vermoord. Op 19 november 2005 zouden enkele mariniers minstens 24 burgers hebben vermoord in Haditha. Ze deden dat uit wraak voor de dood van een Amerikaanse soldaat. De resultaten van het onderzoek naar die zaak zijn nog niet bekend.

Maandag heeft het Amerikaans leger de beschuldiging bevestigd van drie militairen die drie gevangenen in Salaheddin zouden hebben omgebracht. De soldaten probeerden zich vrij te pleiten door te beweren dat de gevangenen probeerden te ontsnappen.

.

Nu in het nieuws