Amsterdam maakt grote schoonmaak op Walletjes

Amsterdam heeft 37 van de 169 "bedrijven" in de prostitutiebuurt op de Wallen gevraagd hun deuren definitief te sluiten. De sluitingen volgen op een uitgebreide screening van de buurt om de criminaliteit terug te dringen. Vroeger werden enkel de aanvragen voor een nieuwe vergunning grondig onderzocht, maar nu controleert het stadsbestuur ook de bestaande vergunningen.

Zevenendertig bedrijven moeten hun deuren sluiten, voornamelijk omwille van de criminele activiteiten van de eigenaar. Prostitutie op zich is immers toegelaten in Nederland. De 37 bedrijfsleiders werden vooral betrapt op witwaspraktijken.

Een Nederlandse wet uit 2003 laat de gemeenten toe om het criminele verleden van de bedrijfsleiders na te gaan. Sinds dat jaar gebruikt Amsterdam de wet om op te treden tegen eigenaars van restaurants, etablissementen met gokautomaten en prostitutiehuizen. "Het is niet omdat deze etablissementen gesloten worden, dat ze niet mogen worden vervangen door andere prostitutiebedrijven", verklaarde een woordvoerder van de stad. Momenteel zijn er meer dan achthonderd prostituees aan de slag in de buurt.

Nu in het nieuws