Team beschuldigt ministerie en VS van moord op advocaat Saddam

Print
Het hoofd van het team dat de gewezen Iraakse leider Saddam Hoessein verdedigt, heeft woensdag zowel de Amerikaanse strijdkrachten als de milities die banden hebben met het ministerie van Binnenlandse Zaken ervan beschuldigd achter de moord op advocaat Chamis al-Obeidi te zitten.
In een telefonisch interview met het persagentschap DPA zei Khalil Duleimi dat het team doorgaat met de verdediging van Saddam, niettegenstaande de moord.

"De moord op al-Obeidi is uitgevoerd door de gewapende milities die instaan voor de controle van het ministerie van Binnenlandse Zaken en zijn organen", aldus Duleimi. Hij beweerde ook dat de VS-troepen in Irak "rechtstreekse verantwoordelijkheid dragen in de moord op al-Obeidi omdat we recent vastgesteld hebben dat de Amerikanen nauw samenwerken met de regeringsmilities om de veroordeling van de president en zijn medegedaagden te verzekeren". De bedoeling zou zijn het hof ertoe te bewegen "de zwaarste straf uit te spreken tegen Saddam en zijn zeven medegedaagden".

"Het wetsteam zal zijn missie niet opgeven, maar de morele verantwoordelijkheid gebiedt ons de bescherming te verzekeren van het leven van onze collega's in deze jungle van wilde milities die erop uit zijn Iraks zonen te doden en het land te vernietigen", aldus Duleimi.

Het in de Jordaanse hoofdstad Amman gevestigde verdedigingsteam van Saddam bestaat uit een twintigtal prominente Arabische en niet-Arabische advocaten, onder wie de gewezen Amerikaanse minister van Justitie Ramsey Clark, de gewezen Franse minister van Buitenlandse Zaken Roland Dumas, de gewezen Qatarese minister van Justitie Najib Nuaimi en de gewezen Algerijnse president Ahmed Bin Bella.

De rechtbank, voorgezeten door de Koerdische rechter Rauf Abdul Rahman, houdt zijn volgende zitting normaal op 10 juli en dient dan een samenvattende verklaring van de verdediging te horen. Duleimi heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan en de belangrijkste juridische en gerechtelijke instellingen in de wereld opgeroepen "tussen te komen zodat een eind kan worden gemaakt aan dit schijnproces".

.

Nu in het nieuws