Italië maakt zich op voor belangrijk constitutioneel referendum

Print
Meer macht voor de premier, minder macht voor het parlement en de president: de voorgestelde constitutionele amendementen die vorige herfst aanvaard werden door de centrumrechtse regering van Silvio Berlusconi zijn hem op het lijf geschreven.
Tijdens het constitutioneel referendum van 24 en 25 juni zal het Italiaanse volk beslissen op welke manier het land geregeerd zal worden. Deze amendementen waren ook bedoeld om de vroegere separatist van Lega Nord, Umberto Bossi, te plezieren door meer macht te geven aan de twintig regio's van het land.

Een "neen" tijdens het constitutioneel referendum zou nog maar eens een grote nederlaag betekenen voor de centrumrechtse (intussen oppositie-)alliantie van Berlusconi en wederom een succes voor de nieuwe premier Romano Prodi.

Zoals altijd lopen de politieke gemoederen in Rome hoog op. Als het neen-kamp het referendum wint, dan wordt het onmogelijk om het land op een democratische wijze te veranderen. "Dan zullen we andere dingen moeten zoeken", aldus Bossi. "We hadden het beter onder de Oostenrijkers", zei Bossi verwijzend naar de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie van de 19de eeuw. Berlusconi hoopt dat het referendum hem zal helpen om opnieuw premier van het schiereiland te worden en voert met al zijn macht campagne voor een "ja-stem".

Een goedkeuring van de hervorming zou een zware nederlaag betekenen voor Prodi, en daar is de regeringsleider zich van bewust. De uitslag van het referendum is geldig, ongeacht de opkomst, waardoor de hele zaak enkel belangrijker wordt.

Toen het Italiaans parlement het pakket amendementen in november vorig jaar aanvaardde, had Prodi het over een "dag van rouw". Berlusconi daarentegen was dolblij. "We gaan het land echt veranderen!", zei de toenmalige premier. De Milanese krant Corriere della Sera waarschuwde onmiddellijk voor een "lange tocht naar instabiliteit".

De advocaten achter de hervorming zeggen dat de voorstellen voor een modernisering van de staat zullen zorgen, en tevens een kleinere centrale regering en een krachtige injectie van het federalisme met zich meebrengen. Critici vrezen een verstoord evenwicht ten koste van de zwakkere regio's van het land, verwijzend naar de kloof tussen het rijke noorden en het arme zuiden.

Dankzij de hervormingen zullen de Italiaanse regio's meer macht hebben op het gebied van gezondheid, onderwijs en ordehandhaving. Dat zou volgens sommige voldoende zijn om het land in twee te scheuren.

Hoewel de hervormingen lang niet in de buurt komen van de sterke Duitse variant van het federalisme, zeggen experts dat de kritieken niet helemaal ongegrond zijn. Volgens hen is het gevoel van nationale eenheid tussen Lombardisch Milaan en Siciliaans Palermo veel zwakker dan dat tussen Hamburg en München.

Indien de voorstellen worden goedgekeurd door de Italianen, moet de eerste minister niet langer rekening houden met een vertrouwensstemming, kan hij ministers aanstellen of ontslaan en het parlement ontbinden.

.

Nu in het nieuws