Canadese antiterreuractie was mogelijk in scène gezet

De antiterreuractie waarbij de Canadese politie begin juni zeventien terroristen oppakte, was mogelijk in scène gezet door de geheime dienst. Dat schrijft de Canadese krant La Presse.

Belga

Op 2 juni hield de Canadese politie zeventien vermoedelijke moslims aan die een bomaanslag in het centrum van Toronto beraamden. Ze hadden drie ton ammoniumnitraat in hun bezit en een van hen volgde een pilotenopleiding. De bende zou ook van plan zijn geweest de Canadese premier te onthoofden en verschillende parlementsleden te kidnappen. De operatie waarbij de geheime dienst de zeventien met veel machtsvertoon oppakte, werd voorgesteld als de grootste antiterreuractie in de geschiedenis van Canada.

In de Canadese pers duiken nu steeds meer berichten op dat de actie in scène was gezet door de geheime dienst. Van de zeventien gearresteerden waren er vijf minderjarig en ook de rest van de bende zou uit amateurs bestaan hebben. Verschillende experts getuigen dat de geheime dienst de jonge moslims heeft aangemoedigd om een aanslag te plannen. Een grootscheepse antiterreuractie, waarbij de "onveiligheid" van het land wordt aangetoond, maakt het immers makkelijker om de antiterreurwetgeving aan te passen. Daags na de aanhoudingen werd in het parlement gedebatteerd over de herziening van de desbetreffende wet uit 2001.

"Bij de levering van het ammoniumnitraat aan de bende is de politie tussenbeide gekomen", zegt Michael Block, de advocaat van een van de minderjarige moslims. "Ze vervingen de substantie, al dan niet ongemerkt, door een ongevaarlijke variant". De advocaat zegt dat de bende wist dat de geheime dienst hen in de gaten hield. "Waarom gingen ze dan toch door met het plannen van hun aanslag?", vraagt de man. Een mogelijke verklaring is dat de geheime dienst de bende heeft geïnfiltreerd met het oog op een spektakelproces. Dat de Canadese overheid de media ruim op voorhand verwittigde van de antiterreuractie, spreekt niet in haar voordeel.

Dinsdag moesten enkele van de jonge verdachten voor de rechtbank in Brampton verschijnen. Omdat de Canadese pers erg kritisch over het voorval bericht, krijgt geen enkele journalist toegang tot de rechtszaal. De media worden ondertussen ook al twee weken in het ongewisse gelaten over de exacte bedoelingen van de zeventien moslims. Het enige bewijs dat tot nu toe op televisie werd getoond om de schuld van de bende te bewijzen is het geconfisqueerde materiaal. Een gsm, zes zaklampen, een voltmeter, een walkie-talkie, een barbecue, een harde schijf, een pistool en een deur met 21 kogelgaten.