Frankrijk betaalt 4,8 miljoen aan ouders mindervalide kinderen

Twee ouderparen van mindervalide kinderen krijgen van de Franse staat een schadevergoeding van 2,4 miljoen euro in het kader van een minnelijke schikking. Nooit eerder werd zo'n hoge som betaald, zei een gerechtswoordvoerder.

Belga

Met de betaling van de schadevergoeding komt een einde aan het proces, zei woensdag in Straatsburg een spreker van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De som moet de levenslange zorg voor de mindervalide kinderen dekken.

De afwijkingen van de nu 8- en 9-jarige kinderen werden niet opgemerkt door de artsen tijdens de opvolging van de zwangerschappen. Het 9-jarige kind heeft een ongeneeslijke en ernstige hersenbeschadiging opgelopen in de moederschoot. Het nu 8-jarige kind werd geboren met een erfelijke ziekte van het ruggenmerg, die spierverschrompeling meebrengt. In beide gevallen werd de afwijking niet gezien tijdens de echografie.

De Franse justitie had in beide gevallen de schuld voor de foute diagnoses in 1996 en 1997 van de betrokken ziekenhuizen in Parijs vastgesteld. Als de afwijkingen tijdig waren opgespoord, hadden de ouders een abortus kunnen overwegen. De ouders kregen toen ongeveer 150.000 euro, maar alleen voor het morele leed en niet voor de zorg van de kinderen.

Het beroep van de ouders om een grotere schadevergoeding te krijgen, werd verhinderd door een wet uit 2002, die de schadeloosstelling voor mindervalide kinderen bemoeilijkt. De oorspronkelijke klacht van de ouders voor het Europese Hof was gericht tegen deze wet, die volgens hen discriminerend was.