Koningin Beatrix bezoekt druilerig Gent zonder prinses Maxima

De Nederlandse koningin Beatrix heeft woensdagvoormiddag Gent bezocht. De opkomst van het publiek was eerder matig. Prinses Maxima was niet van de partij.

's Middags kreeg Beatrix van de Oost-Vlaamse provinciegouverneur André Denys een lunch aangeboden in het Provinciehuis. Daarvoor bezocht ze samen met koning Albert en koningin Paola, Vlaams minister-president Yves Leterme, de Gentse burgemeester Frank Beke, de gouverneur en enkele andere politici het Gentse stadhuis. Ze voer ook met een bootje door de historische binnenstad. Er waren grote veiligheidsmaatregelen genomen. Motards van de politie waren overal aanwezig en boven de stad cirkelde een politiehelikopter.

Misschien was het druilerige weer verantwoordelijk voor de matige opkomst van het publiek, maar misschien kwam het ook doordat prinses Mathilde en prinses Maxima er niet bij waren. Op het stadhuis werd Beatrix ontvangen in de Pacificatiezaal, waar op 8 november 1576 de pacificatie van Gent door de Staten van de Nederlanden werd gesloten. Burgemeester Frank Beke gaf er een speech en de Nederlandse vorstin tekende er het gulden boek. Voorts liep ze nog langs in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK), waar ze uitleg kreeg bij de jongste aanwinst van het museum, "Pense Bête" van de Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers.

Het bezoek van de Nederlandse koningin aan Gent verliep wat stijfjes, maar zonder noemenswaardige incidenten. Aan de Lievekaai nabij het Gravensteen werden volgens de lokale politie wel enkele mensen opgepakt die anti-Belgische leuzen riepen toen het koninklijk gezelschap voorbij voer.

Nu in het nieuws