Rechtbank Antwerpen behandelt dossier cocaïnesmokkel

Het openbaar ministerie heeft woensdag celstraffen tot acht jaar gevorderd en boetes tot 357.500 euro tegen zes vermeende leden van een criminele organisatie die vorig jaar liefst 2.840 kilogram cocaïne het land binnen smokkelden.

De cocaïne was goed voor een straatwaarde van 150 miljoen euro. De zaak werd woensdag behandeld voor de correctionele rechtbank van Antwerpen.

Het onderzoek begon op 14 september 2005 nadat de douane 420 kilogram cocaïne had aangetroffen in een niet-verzegelde container met aluminiumartikelen in de Antwerpse haven. De container was afkomstig uit Venezuela en bestemd voor een Luxemburgse firma. Het uitvoerig telefonieonderzoek dat daarop volgde, bracht niet alleen de verdachten in beeld, maar leidde de speurders ook naar een nog grotere drugsvangst. Op 18 oktober 2005 kon de douane een tweede container uit Venezuela onderscheppen met daarin 2.420 kilogram cocaïne, verborgen in een lading vinylvloertegels. De zes verdachten, een Nederlander, twee Venezolanen en drie Belgen, werden korte tijd later opgepakt. De Nederlander Curt M. uit Deurne had volgens de procureur een coördinerende rol bij beide transporten. Hij regelde alle documenten met betrekking tot de container en onderhield ook contacten met de Venezolaanse tak van de organisatie. Die had twee mensen naar België gestuurd die er op moesten toezien dat er niets fout liep met het tweede transport.

De vierde verdachte is getrouwd met een douanebeambte. Bij een huiszoeking in hun woning werden bezwarende documenten aangetroffen over scheepslijnen en aanmeringsdata. Uit het verdere onderzoek bleek dat de vrouw wel vermoedde dat haar echtgenoot zich met drugstransporten bezig hield, maar dat ze er zelf niet bij betrokken was. De vijfde en de zesde verdachten stonden in voor het transport.

Het openbaar ministerie vorderde strenge straffen omdat de beklaagden heel wat maatschappelijke ellende hadden kunnen aanrichten als de transporten niet tijdig onderschept waren. Ze hadden volgens het ministerie ook geen enkel schuldbesef. De zaak wordt op 28 juni voortgezet.

Nu in het nieuws