Rechtbank Veurne veroordeelt 21-koppige dievenbende tot 67,5 jaar cel

Print
De correctionele rechtbank van Veurne heeft woensdag een 21-koppige dievenbende die in 2005 vanuit Antwerpen over het hele land meer dan 400 inbraken pleegde, alles bij elkaar tot 67,5 jaar cel veroordeeld.
Federaal procureur Ann Fransen had in totaal 94 jaar cel gevorderd.

De twee leiders van de Servische bende kregen elk zeven jaar cel. De overige leden werden tot celstraffen gaande van vijf jaar over drie, twee en één jaar tot zes maanden veroordeeld afhankelijk van hun aandeel in de ruim 400 inbraken, het helen van de gestolen waren, het stelen van wagens of het namaken van allerhande documenten. Twee mannen werden vrijgesproken bij gebrek aan voldoende bewijzen.

De drie rechters oordeelden dat de kerels wel degelijk deel uitmaakten van een criminele organisatie die internationaal actief was met als uitvalsbasis het café Pan Pan in Antwerpen. Beklaagden die slechts aan enkele inbraken schuldig bevonden werden, konden daardoor tot een zwaardere straf worden veroordeeld wegens lidmaatschap van een criminele organisatie.

Van de 21 bendeleden draaien er vijftien op voor de kosten die gemaakt werden tijdens het zes maanden durende onderzoek. De kosten werden op iets meer dan 98.000 euro geraamd.

Een tijd geleden werden op de luchtmachtbasis van Koksijde kijkdagen gehouden voor de ruim 400 gedupeerden. Bij het oprollen van de bende werd 27 kilo juwelen teruggevonden. Tijdens de kijkdagen konden enkele tientallen mensen hun gestolen juwelen aanwijzen. De rechters bevalen de teruggave van de aangewezen juwelen aan de rechtmatige eigenaars.

Hoeveel schadevergoeding de veroordeelde bendeleden aan hun slachtoffers moeten betalen, komen de burgerlijke partijen op 18 oktober te weten.

.

Nu in het nieuws