Russische Cultuurminister bezoekt Mechelse beiaardschool

De Russische minister van Cultuur en Media, Alexander Sokolov, brengt op donderdag 22 juni een bezoek aan de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" in Mechelen. Het bezoek kadert in het culturele luik van het werkbezoek van de minister aan de Europese Commissie in Brussel.

Belga

De Mechelse beiaardschool onderhoudt al verschillende jaren goede betrekkingen met de Russische Federatie. Hoofdzakelijk met Sint-Petersburg, waar de school onlangs twee nieuwe beiaarden bouwde, één in de Peter-en-Pauluskathedraal (2001) en één in het voormalig keizerlijk paleis Peterhof (2005). In 1986 werd de Mechelse beiaardschool zelfs opgenomen in het Russisch Internationaal Cultuurfonds.

De minister, die ooit zelf directeur was van het Staatsconservatorium in Moskou, wordt met zijn delegatie in de beiaardschool verwacht rond 11 uur. Hij zal worden opgewacht door de directeur en enkele Russische studenten van de school. Om 11.30 uur zal de minister een bezoek brengen aan de Mechelse beiaard in de Sint-Romboutstoren. Stadsbeiaardier en muziekpedagoog Jo Haazen, die de school sinds 1981 leidt, zal een demonstratie verzorgen.

De Koninklijke Beiaardschool werd in 1922 opgericht door de beroemde beiaardier Jef Denyn en was de eerste ter wereld in haar soort. Beiaardiers vanuit heel de wereld genoten er hun opleiding.