Parket Turnhout rolt bende vrachtwageninbrekers op

Bij een reeks huiszoekingen in het Antwerpse heeft het Turnhoutse parket tijdens de nacht van dinsdag op woensdag een bende vrachtwageninbrekers opgerold.

Negen personen werden opgepakt. Zes daarvan worden rechtstreeks verdacht van een reeks inbraken in het ganse land. Een andere wordt beschouwd als medeplichtige en nog twee andere individuen werden opgepakt in opdracht van de dienst vreemdelingenzaken.

De grootscheepse actie werd uitgevoerd door een zestigtal manschappen van de federale politie Turnhout, de wegpolitie van Antwerpen en Oost-Vlaanderen en de lokale politie van Antwerpen. Ze kwam tot stand door een eerste maandenlange samenwerking tussen de federale politie Turnhout en eenheden van de wegpolitie, verspreid over het hele land. Dat leidde onlangs tot de identificatie van een achttal voormalige Joegoslaven, die meermaals per week vanuit Antwerpen uitzwermden (soms tot in Frankrijk) om meerdere inbraken per nacht te plegen. De verdachten legden in éénzelfde nacht soms honderden kilometers af om toe te slaan. Ze maakten daarbij gebruik van minstens acht verschillende voertuigen. De buit was klassiek: portefeuilles, betaal- en telefoonkaarten, gps-systemen en gsm-toestellen.

Onder leiding van de Turnhoutse onderzoeksrechter werd het dossier verder uitgewerkt. Dinsdagavond werd een operatie gestart met het oog op ontmanteling van de organisatie. Daarbij werden luchtsteun en bijzondere observatiediensten ingeschakeld. Woensdagmorgen omstreeks 02.00 uur werden de eerste twee verdachten onderschept nadat ze kort voordien de autoparkings in Beervelde, Gentbrugge en Kruibeke hadden bezocht. Beide verdachten werden meteen gearresteerd en hun voertuig werd in beslag genomen. Om 05.00 uur werden bij zes gelijktijdige huiszoekingen, vier bijkomende arrestaties verricht. Vijf voertuigen (tweedehands voertuigen met Nederlandse, Duitse en Franse nummerplaten) die door de daders werden gebruikt bij hun strooptochten, meerdere autoradio's en gps-toestellen die vermoedelijk afkomstig zijn van recente inbraken, werden eveneens in beslag genomen. Ook werden twee Joegoslaven opgepakt die administratief werden aangehouden in opdracht van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Later op de ochtend volgde nog een zevende huiszoeking en kon nog eens één van de vooraf geïdentificeerde verdachten worden opgepakt. De eerste zeven personen worden woensdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Turnhout. Die zal beslissen over hun verdere aanhouding. Het dossier zal de komende dagen verder worden uitgediept, aldus het parket van Turnhout.

Nu in het nieuws