Togolese spelers staken wegens geschil om premies

Er komt maar geen einde aan de choas rond het Togolese voetbalteam op het WK in Duitsland. Een dag voor de tweede groepsmatch tegen Zwitserland, zijn de spelers in staking gegaan omdat er nog steeds geen duidelijkheid is omtrent het geschil over de premies.

Belga

"Ik sta hier in de hal van het hotel en wacht op mijn spelers, die met de Voetbalbond aan het onderhandelen zijn", zegt bondscoach Otto Pfister zondag. Het Togolese team had zondagmorgen eigenlijk moeten afreizen naar Dortmund, waar morgen/maandag om 15u de wedstrijd tegen Zwitserland op het programma staat. Het is de eerste keer in de WK-geschiedenis dat een ploeg een wedstrijd op de eindronde dreigt te boycotten. Voorlopig is het nog koffiedik kijken hoe de zaak zal evolueren.

Vlak voor de start van het WK diende Pfister zijn ontslag in uit onvrede met de manier waarop de discussie omtrent de premies werd gevoerd. De Togolese spelers weigerden daarop enkele dagen te trainen, waarna de 68-jarige Duitser op zijn stappen terugkeerde. Togo verloor zijn eerste groepsmatch niettemin met 2-1 van Zuid-Korea. Na die partij beschuldigde de secretaris-generaal van de Togolese Bond, Assogbavi Komlam, Pfister bovendien van alcoholmisbruik. De Duitser kondigde prompt aan juridische stappen te ondernemen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.