Ecuador en Duitsland naar 8e finales

Ecuador heeft zich donderdag op het WK voetbal in Duitsland kunnen plaatsen voor de achtste finales. Het land won donderdag in zijn tweede wedstrijd in groep A met 3-0 van Costa Rica.

Belga

Duitsland is door de zege van Ecuador eveneens zeker van een plaatsje in de volgende ronde. Ecuador en Polen zijn uitgeschakeld. Carlos Tenorio opende de score voor Ecuador in de 8e minuut, Agustin Delgado (54e) en Ivan Kaviedes (92e) stelden de kwalificatie veilig.

Ecuador en Duitsland hebben allebei zes punten. Dinsdag spelen ze in Berlijn voor de groepszege. Een gelijkspel volstaat voor Ecuador om groepswinnaar te worden. Costa Rica en Polen proberen diezelfde dag in Hannover toch nog punten te halen.

De 50.000 toeschouwers in de AOL Arena van Hamburg kregen een matige eerste helft te zien. Ecuador startte erg gretig, maar na het vroege doelpunt van Tenorio gingen de verrassende Ecuadoranen vooral controleren. Pas met de rust in zicht kon ook Costa Rica zich eens tonen, maar Douglas Sequeira kopte de bal naast. Aan de overkant zorgde Delgado op slag van rust nog bijna voor de verlossende 2-0, maar hij miste.

Doelpuntmaker Carlos Tenorio bleef na de rust in de kleedkamer. De eerste echte kans in die tweede helft was voor Costa Rica, maar Ronald Gomez schoot de bal net naast. Costa Rica probeerde het wel, maar tegen het kwalitatief sterkere Ecuador wilde het niet echt lukken. De beste kansen waren integendeel voor Ecuador, waar een omhaal van Agustin Delgado in de 53e minuut recht in de armen van doelman Porras belandde. Een minuut later was het wel prijs voor Delgado, die knap afwerkte: 2-0 en wedstrijd gespeeld. Tenorio en Delgado scoorden ook al in de eerste wedstrijd tegen Polen. Ecuador ging nadien weer rustig controleren. Costa Rica kreeg nog wel enkele kansen, maar kon die niet verzilveren. Invaller Ivan Kaveidas had kort voor tijd de 3-0 aan de voet, maar miste. In blessuretijd haalde hij alsnog zijn gram: 3-0.

Voor het verrassende Ecuador is dit pas zijn tweede WK. Vier jaar terug was het er in Japan en Zuid-Korea ook al bij, maar toen ging de ploeg er uit in de eerste ronde.