Ronde van Zwitserland: Jan Ullrich pakt slotrit én eindwinst

De Duitser Jan Ullrich (T-Mobile) heeft zondag de Ronde van Zwitserland (ProTour) gewonnen, nadat hij de snelste was in de 8ste en laatste etappe, een individuele tijdrit over 30,7 km van Kerzers naar Bern.

Belga

Ullrich legde de afstand af in een tijd van 38:45, en sprong nog over de Spanjaard Koldo Gil en de Duitser Jörg Jaksche in het klassement. Tweede in de rit werd de Australiër Cadel Evans, op 23 seconden, en derde de Spanjaard Angel Vicioso, op 31 seconden. In de eindstand heeft Ullrich 24 seconden voorsprong op Gil en 1:03 op Jaksche.

Het is al het derde jaar op rijd dat Jan Ullrich de afsluitende tijdrit van de Ronde van Zwitserland wint. Zondag was het ook goed voor eindwinst, want Koldo Gil hield goed stand op het droge stuk van het parcours maar eens de hemelsluizen geopend waren, ging de Spanjaard door de knieën. Daarmee herhaalde de geschiedenis van twee jaar geleden zich voor Mauro Gianetti, de manager van Saunier Duval. Die zag zijn kopman Fabian Jeker toen met een voorsprong van 41 seconden op Jan Ullrich beginnen aan de slottijdrit. Uiteindelijk won de Duitser met een seconde verschil toen ook de Ronde van Zwitserland.

Voor Jan Ullrich was het na zijn tijdritzege in de Ronde van Italië zijn tweede overwinning van het seizoen. Hij is blijkbaar klaar voor de Tour, want ook bergop kon hij mee met de besten. Bij de eerste tijdsmelding had Ullrich slechts 12 van zijn 50 seconden achterstand op leider Koldo Gil goedgemaakt, maar daarna teisterde een ware wolkbreuk met regen en stormwind het slot van de Ronde van Zwitserland. Dat speelde meer in het voordeel van de Duitser dan van de Spanjaard. Toen die helemaal onzeker werd in de laatste kilometers en zijn achterwiel meer dan een keer vanonder zijn achterwerk voelde slippen, werd het helemaal dramatisch. Uiteindelijk verloor Gil meer dan een minuut.

Ullrich deed ook ruim beter dan Cadel Evans, de beste van de mannen die helemaal in het droge konden rijden. Angel Vicioso, Janez Brajkovic en Linus Gerdemann eindigden in het zog van Cadel Evans, die dankzij zijn tweede plaats nog in de top-10 van de Ronde van Zwitserland terechtkwam.