Burundi: akkoord regering/FNL met oog op staakt-het-vuren

De Burundese regering en de rebellen van de Forces Nationales de Libération (FNL) hebben zondag in Dar es-Salaam een akkoord ondertekend dat de weg opent voor een staakt-het-vuren na een burgeroorlog die al dertien jaar aansleept.

Belga

"Dit akkoord geeft de vrede een kans in Burundi en maakt het mogelijk de vijandelijkheden te stoppen tijdens de onderhandelingsperiode met het oog op een totaal staakt-het-vuren", verklaarde de president van Tanzania, Jakaya Kikwete na de ondertekening van het document, waarvan AFP een kopie heeft gekregen.

De partijen hebben zich ertoe geëngageerd de vijandelijkheden te staken gedurende twee weken. In die tijd zal er onderhandeld worden over een definitief akkoord. Artikel 6 van het document stelt dat ze "zich engageren om ernstige gesprekken te voeren met als doel een einde te stellen aan de vijandelijkheden en om tot een volledig staakt-het-vuren te komen in een periode van twee weken". Burundi probeert een einde te maken aan bijna dertien jaar burgeroorlog. In die oorlog kwamen meer dan 300.000 mensen om.