Bondsparket vraagt degradatie Lierse

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft donderdag de degradatie van Lierse gevraagd. Dat omwille van het het aandeel dat de Antwerpse club mogelijk zou hebben in de omkoopaffaire in het Belgisch voetbal.

Belga

Voor ex-trainer Paul Put wil het parket een effectieve schorsing van drie jaar.

Donderdag werden de laatste getuigen gehoord, op uitzondering van bondsvoorzitter Jan Peeters, die verontschuldigd was omdat hij voor het WK in Duitsland is. Van Jan Peeters wil men weten of de bond op de hoogte was van de praktijken van Zheyun Ye.

Procureur René Verstringhe vroeg de degradatie van Lierse en een schorsing van drie jaar, zonder uitstel, voor Paul Put.

Ook voor spelers en ex-spelers van Lierse werden er straffen gevraagd: Yves Vanderstraeten: 2 à 3 jaar (gedeeltelijk uitstel), Laurent Fassotte: 2 jaar (gedeeltelijk uitstel), Marius Mitu en Laurent Delorge: 3 jaar verbod op aansluiting bij de KBVB. Zij kunnen dus in principe voor een buitenlandse club spelen, tenzij de FIFA de schorsing overneemt op internationaal niveau. Cliff Mardulier: 2 jaar (waarvan 18 maanden met uitstel), Ninoslav Milenkovic: één jaar verbod om zich aan te sluiten bij de KBVB, Hasan Kacic: 2 jaar (gedeeltelijk uitstel), Igor Nikolovski: 2 jaar zonder uitstel.

Verstringhe nodigt Lierse uit om zijn eventuele rol in deze zaak te verduidelijken. Lierse dient vooral aan te tonen dat de ex-manager van de club, Gaston Peeters (geschorst door de KBVB als gevolg van het faillissement van Lommel waar hij secretaris was) onder zijn eigen naam gehandeld heeft met Zheyun Ye en niet in naam van de club. De Controlecommissie kan de club enkel sanctionneren als de link tussen de directie en de omkopers vastligt. De controlecommissie is niet verplicht de eisen van het parket te volgen, maar er wordt verwacht dat dat deze keer wel gebeurt. Op de volgende zitting(en) zal de Controlecommissie de pleidooien van beide partijen aanhoren.

De voorzitter van Lierse, Leo Theyskens, gaf alvast tekst en uitleg op de site van de club: "Verstringhe heeft inderdaad de degradatie van de club Lierse voorgesteld aan de Controlecommissie. Hij baseert zich op de band tussen onze ex-manager Gaston Peeters en Zheyun Ye, en op de verklaring van Laurent Fassotte. Wij, Lierse als club, pleiten onschuldig. Ik denk dat het belangrijk is te vermelden dat er geen bewezen feiten zijn die de schuld van de club aantonen in deze zaak, noch schriftelijke bewijzen dat wij zouden betrokken zijn bij omkoping. Wij kijken dan ook met het volle vertrouwen vooruit naar onze verdediging, die wij gedegen zullen voeren in de volgende zitting."

Die zitting vindt plaats op 30 juni om 14u00. Daarna beraadt de Controlecomissie zich en zal zij na een bepaalde termijn oordelen over de mogelijke strafmaat.