300 Belgen en Nederlanders fietsen elkaar tegemoet

Een driehonderdtal Belgische en Nederlandse fietsers zijn zondag vanuit Merksplas en het Nederlandse Alphen naar elkaar toegefietst, zo is van Frank Geudens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen vernomen.

Belga

De tocht was door de provincie Antwerpen en de Nederlandse provincie Noord-Brabant georganiseerd om "Europa dichter bij de mensen te brengen", aldus een mededeling van Geudens. De lijst van 300 deelnemers voor de fietsdag onder het motto "Europa Fietst" was luidens de mededeling "in een mum van tijd volzet". Geudens overweegt van het evenement een jaarlijkse traditie te maken.

De fietsers, ongeveer evenveel Belgen als Nederlanders, ontmoetten elkaar in de grensgemeente Baarle-Nassau-Hertog voor de lunch. Daarna bezochten ze enkele Europese projecten, zoals het stroomgebied De Mark, waar het Waterschap Mark en Weerijs, de Afdeling Water van de Vlaamse Gemeenschap, de provincie Antwerpen en de Nederlandse stad Breda samenwerken rond het behoud van het visbestand. Verder was er ook een "grenzenloze" wandeling voor de liefhebbers.

Europa investeert, samen met beide de provincies, via diverse programma's in het wegvlakken van de Europese binnengrenzen. Voorbeelden van samenwerking tussen Antwerpen en Noord-Brabant zijn de projecten "Beleef het water" en "Beleef het groen", die wandel-, water- en fietstoerisme op elkaar afstemmen en zorgen voor een economische impuls en bijkomende werkgelegenheid in de toeristische sector.