ACV pleit voor hogere bruto minimumlonen

Het ACV pleit, in het kader van het sociaal overleg van dit najaar, voor hogere bruto minimumlonen.

Belga

Dat zegt voorzitter Luc Cortebeeck in het blad Visie, dat vrijdag verschijnt. Cortebeeck komt in Visie terug op de uitspraken van Guy Quaden, gouverneur van de Nationale Bank. Quaden stelt dat de loonkosten in België dit jaar minder stegen dan verwacht. Hij riep de bedrijven op meer te investeren.

De ACV-voorzitter zegt hierover dat de werknemers inspanningen hebben geleverd, en dat het nu aan de ondernemers is. "Die moeten stoppen met zagen en klagen", aldus de ACV-voorman, die stelt dat de ondernemers nu moeten investeren in hun bedrijf en hun werknemers.

Hij vindt het voorbarig te concluderen dat de vooruitzichten voor de onderhandelingen plots minder somber worden. Hij heeft de werkgevers nog niet horen zeggen wat zij zelf kunnen verbeteren. Hij hoort van hun kant enkel vragen en eisen ten aanzien van de werknemers en de regering en geklaag over het populisme van de bonden. "De gematigde aanpak van de vakbond en onze constructieve houding in het overleg worden dus niet gewaardeerd. Dit is genoteerd", aldus Cortebeeck.