"It's a Wonderful Life" is meest bezielende film ooit

Frank Capra's "It's a Wonderful Life" uit 1946 is door het American Film Institute (AFI) verkozen tot "meest bezielende film ooit". Of, anders geformuleerd, de meest moraliserende prent in de filmgeschiedenis.

Belga

Verbazen hoeft de overwinning van een Capra-film niet. De Italo-Amerikaanse regisseur, bezield door een geloof in de Amerikaanse deugd en de al even mythische Dream, wist als geen ander fijne humor te combineren met niet-prekerige moraliteit. Elk jaar kiest het AFI de beste film in een bepaald thema. Daarvoor sturen ze stembiljetten naar 1.500 regisseurs, acteurs, critici en andere filmprofessionals in Hollywood. Eerder liet het filminstituut de champagne knallen voor de beste komedie, de mooiste lovestory en de beste filmmuziek. Frank Capra's toepasselijk getitelde verhaal over depressie en desillusie, alcoholisme en zelfmoord ging dit jaar met de hoofdprijs aan de haal. "It's a Wonderful Life" -een film die op televisie al even onlosmakelijk met de kerst is verbonden als het mannetje uit Lapland- werd de meest bezielende film ooit, gevolgd door Robert Mulligans "To Kill a Mockingbird" uit 1962 (naar de gelijknamige roman van Harper Lee) en Spielbergs "Schindler's List" uit 1993. "Rocky" en "Mr. Smith Goes to Washington" van -opnieuw- Frank Capra (en opnieuw met Jimmy Stewart in de hoofdrol) vervolledigen de top vijf.

Steven Spielberg, de meester van de film met een soms suikerzoete zedenles, staat vijf keer in de top honderd. Zijn "Schindler's List" wordt gevolgd door "E.T.", "Saving Private Ryan", "The Color Purple" en "Close Encounters of the Third Kind". De oudste film die werd genomineerd is "City Lights" van Charlie Chaplin uit 1931. De recentste vermeldingen zijn "Hotel Rwanda" (over de genicide van 1994) en "Ray" (een biopic over zanger Ray Charles), beide uit 2004.