Rus wint Gouden Hoed op internationaal cartoonfestival Knokke-Heist

De Rus Yuri Ochakovsky heeft de Gouden Hoed gewonnen op het internationaal cartoonfestival in Knokke-Heist. Dat hebben de organisatoren van het festival donderdag bekendgemaakt.

Belga

De Zilveren Hoed (tweede plaats) ging naar de Iranees Naroei Khodayar. Hij tekende een schaap dat "mama" roept naar een wolk. Pol Leurs uit Luxemburg kreeg de Bronzen Hoed toegewezen voor zijn cartoon van een man die een lamp op een doek wil schilderen, maar er een simpele, tweedimensionele versie van maakt omdat hij vlak onder de lamp staat om die te bekijken. De Belg Toon Beuckels heeft de publieksprijs gewonnen en de Knack Award ging dit jaar naar Michael Permyakov.

Dit jaar ontvingen de organisatoren 3.015 inzendingen van 885 cartoonisten uit 59 verschillende landen. Het internationaal cartoonfestival van Knokke-Heist werd de eerste keer in 1962 georganiseerd en sinds 1964 vindt het festival jaarlijks plaats. Dit jaar vindt het plaats van 18 juni tot 3 september in de Lagunahal in Duinbergen en in Het Zwart Huis in Knokke-Heist.