Gary Glitter donderdag voor beroepsrechter in Vietnam

Glamrocker Gary Glitter verschijnt donderdag opnieuw voor de rechter in het zuiden van Vietnam, waar zijn proces in beroep voor komt. In maart werd hij veroordeeld tot drie jaar effectieve celstraf voor seksueel misbruik van minderjarigen.

Belga

De rechter in Vietnam bevond Glitter schuldig aan seksueel misbruik van twee Vietnamese meisjes van elf en twaalf jaar. Daarvoor kreeg hij drie jaar cel, de minimumstraf in Vietnam voor dergelijke feiten. Omdat de burgerlijke partijen en het parket in eerste instantie geen beroep aantekenden tegen het vonnis, kan Glitter, intussen alweer 62, geen zwaardere straf meer krijgen. Als de beroepsrechter de eerdere straf bevestigt, kan Glitter eind dit jaar voorwaardelijk vrijkomen.

Volgens zijn advocaat, Le Thanh Kinh, zal Glitter donderdag net als bij het proces in eerste aanleg onschuldig pleiten. De rockveteraan beweert dat hij de meisjes niet misbruikt heeft en dat hij hen alleen Engels leerde. Zijn advocaat hoopt dat zijn cliënt zal worden uitgewezen.

Glitter werd opgepakt in november van vorig jaar toen hij vanuit Vietnam naar Thailand probeerde te vluchten. In 1999 werd hij in Groot-Brittannië al veroordeeld tot vier maanden cel voor het bezit van pedoseksueel beeldmateriaal. Daarna vertrok de oude rocker naar Cambodja, waar hij ook problemen had. Daar kon nooit iets bewezen worden.

Afgezien van zijn seksuele escapades is Glitter bekend omwille van zijn glitterkostuums en zijn extravagante pruiken. Ook het nummer "I'm the Leader of the Gang" zou bij veel mensen een belletje moeten doen rinkelen.