EU-leiders schuiven besluit over grondwet voor zich uit tot eind 2008

De leiders van de Europese Unie hebben zichzelf donderdag aan het begin van hun tweedaagse top in Brussel nog eens ruim twee jaar de tijd gegeven om de impasse rond de Europese grondwet op te lossen.

AP Ned

Ze beloofden die tijd te zullen gebruiken om ervoor te zorgen dat het publiek achter de integratie van Europa en de uitbreiding van de EU gaat staan. De EU-leiders gaven hiermee toe dat de bezinningsperiode waartoe werd besloten nadat de Franse en Nederlandse kiezers de grondwet een jaar geleden hadden afgewezen niets heeft opgeleverd.

Volgens diplomaten moet er in juni 2007 een rapport verschijnen waarin staat wat de vooruitzichten van de grondwet zijn, waarna uiterlijk eind 2008 een beslissing moet zijn genomen.

"De enige redelijke oplossing is dat we onszelf meer tijd geven", zei de Franse president Jacques Chirac. "Een oplossing op de korte termijn bestaat niet." Chirac en anderen spraken de hoop uit dat zwaargewicht Duitsland na op 1 januari het EU-voorzitterschap op zich te hebben genomen schot in de zaak zal weten te brengen. "We rekenen erop dat Duitsland zijn potentieel als dynamo van de Europese integratie zal aanwenden om de zaak vooruit te helpen", zei de Slowaakse minister van buitenlandse zaken Eduard Kukan. "Als we kijken naar het gewicht van Duitsland en zijn bereidheid om te bemiddelen, denk ik dat dat echt kan helpen."

Voorstanders van de grondwet hopen dat Frankrijk en Nederland na de verkiezingen die halverwege volgend jaar in beide landen worden gehouden zullen overwegen de grondwet opnieuw in stemming te brengen.