Bush spreekt met Europeanen over redding handelstop

VS-president George Bush zal de onderhandelingen over liberalisering van de wereldhandel ter sprake brengen op de Top EU-VS volgende woensdag.

Belga

De Doha-ronde zit in een cruciale fase. Eind deze maand moet er een wezenlijke doorbraak zijn, zoniet is een mislukking zo goed als onvermijdelijk. De laatste week van juni en het eerste weekend van volgende maand is er in Genève bij de WTO (Wereldhandelsorganisatie) een conferentie op ministerieel niveau. Daar moeten de belangrijkste beslissingen genomen worden: de daling van de invoerrechten voor landbouw- en industriële producten en de daling van de subsidies voor landbouwers. Eenmaal die knoop doorgehakt, kunnen dan alle andere doelstellingen van de Doha-ronde eind juli worden bepaald. Tegen het jaareinde zou er dan een juridische tekst worden uitgewerkt over de liberalisering van de wereldhandel. Die timing moet worden aangehouden omdat Bush een volmacht heeft van zijn parlement, die midden 2007 afloopt. Zonder die volmacht is een ratificatie in de VS zeer onwaarschijnlijk.

Eerder donderdag was er een gezamenlijke oproep van het Amerikaanse en Europese bedrijfsleven aan de onderhandelaars om tot akkoorden te komen. Tijdens een toespraak zei Bush dat hij met de andere wereldleiders wil samenwerken om tot een akkoord te komen. Hij stelt dat iedereen moeilijke beslissingen zal moeten nemen en dat hij daartoe bereid is. Woensdag is Bush in Wenen voor een ontmoeting met de Europese leiders.