"Illegalen" mogen in VS maandenlang zonder proces achter tralies

Een Amerikaanse federaal rechter meent dat de nationale migratiewetten de regering het recht geven, "illegale" immigranten maandenlang zonder verantwoording achter de tralies te houden.

Belga

BR> Rechter John Gleeson van de federale rechtbank in New York kwam woensdag tot dit vonnis in de behandeling van een in 2002 door acht mannen, voor het merendeel uit het Midden-Oosten afkomstige moslims, ingediende klacht. Die waren in de nasleep van Nine Eleven zonder enige vorm van beschuldiging gearresteerd, drie tot zeven maanden gedetineerd en vervolgens naar hun land van oorsprong teruggestuurd.

De klacht was gericht tegen de regering, de federale politie FBI en de immigratiediensten. In zijn vonnis ging de rechter in op de vraag van de beklaagden om de klacht als ongefundeerd te verwerpen. Gleeson baseerde zich op een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof, waarin werd geoordeeld dat een detentieperiode van zes maanden "redelijk" is in het geval van een illegale immigrant.

Toch gaf de rechter de klagers ook een beetje gelijk, met name wat betreft de onmenselijke detentievoorwaarden. Zij brachten hun gevangenschap in isolement door, in zwaar bewaakte detentiecentra, en werden op verscheidene manieren vernederd, onder meer in hun geloofsuitingen. Volgens de klagers hebben honderden moslims dit lot ondergaan in de maanden volgend op de aanslagen van 11 september 2001.