Tsjetsjeense rebellenleider Samil Basajev geeft aanslag Kadyrov toe

De Tsjetsjeense rebellenleider Samil Basajev heeft voor het eerst toegegeven dat hij verantwoordelijk was voor de aanslag op de vroegere president Achmat Kadyrov in mei 2004.

GPD

Het kostte hem 50.000 dollar, zo zegt Basajev op een internetsite die frequent door de Tsjetsjeense rebellen wordt gebruikt. Het staatshoofd vond indertijd de dood. Nu is zijn zoon Ramzan premier in Tsjetsjenië. Basajev claimt dat voor een miljoen dollar de lijfwachten van Achmat hem persoonlijk hadden omgebracht. Achmat Basajev werd gedood tijdens de viering van de Dag van de overwinning in het stadion van Grozny. Basajev zegt dat hij 25.000 dollar over heeft voor degene die Ramzan Kadyrov van het leven beroofd.

De Russische veiligheidsdienst (FSB) heeft een beloning van tien miljoen dollar op het hoofd van Basajev gezet. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de gijzeling van ruim 1000 mensen in een school in Beslan, eind 2004. Toen aan die actie een einde werd gemaakt door Russische troepen vielen er meer dan 300 doden waarvan de helft kinderen.