Annan hekelt regeringen die "strijd tegen terreur" misbruiken

"Sommige" regeringen gebruiken de zogenaamde strijd tegen de terreur om de vrijheidsrechten van hun eigen burgers uit te hollen. Dat heeft een naar eigen zeggen "tamelijk bezorgde" VN-secretaris-generaal Kofi Annan donderdag in New York gezegd.

Belga

"We moeten zeer voorzichtig zijn, opdat we de principes van de rechtsstaat niet ondergraven", aldus de Ghanese VN-topman. Knibbelen aan de burgerrechten is niet de geëigende weg voor het bestrijden van terroristen, aldus Annan, die niet zei aan welke landen hij zoal denkt. Annan waarschuwde ook voor het steunen van de 'war lords' (krijgsheren) in in burgeroorlogen verwikkelde landen als Somalië. "War Lords mogen niet bewapend worden", zei Annan. Het is een publiek geheim dat in Somalië die milities van krijgsheren bewapend worden door de VS, dit hoewel het om dezelfde wrede en ordeloze bendes gaat die destijds zorgden voor de "black hawk down".

Tegen Somalië is al meer dan tien jaar een wapenembargo ingesteld. Eurocommissaris Louis Michel vindt dat dit moet worden opgeheven. De Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton voelde zich blijkbaar aangesproken: "Ik hoop dat hier geen kritiek op de antiterreursinspanningen van de VS wordt geïmpliceerd", dreigde hij. De VN-leiding heeft niet het recht, individuele leden te bekritiseren, aldus de door Bush benoemde rechtsnationalist.