Hamas wil volgens Israël een bestand van een week in acht nemen

De islamitische Hamas-beweging wil volgens Israëlische mediaberichten een wapenstilstand van een week in acht nemen, indien Israël in ruil afziet van aanslagen tegen Hamas-leiders.

Belga

Israëlische media berichtten donderdag onder aanhaling van Palestijnse bronnen, dat premier Ismail Haniyeh zijn strijders duidelijke instructies heeft gegeven. Woordvoerder Sami Abu Suhri van Hamas ontkende echter dat een dergelijk bevel zou gegeven zijn als reactie op Israëlische bedreigingen. Ook de Israëlische vicepremier Shimon Peres zei dat hij de berichten niet kon bevestigen. Volgens Palestijnse bronnen hebben Hamas-strijders sinds woensdagavond geen raketten meer afgevuurd naar Israël.

Verschillende raketten die donderdag in het Israëlische grensgebied insloegen, zijn door andere groepen afgevuurd. Een woordvoerder van het leger zei dat er de afgelopen 24 uur beduidend minder raketten werden afgeschoten. Naar verluidt zijn er ook aanzienlijk minder aanhangers van Hamas met hun groene vlaggen in de straten van Gaza Stad te bespeuren.

Hamas had zaterdag als reactie op de dood van een Palestijnse familie door een Israëlische beschieting van het strand van de Gazastrook een wapenbestand opgezegd, dat sinds 16 maanden door de beweging in acht was genomen.