Duizenden Britse reservisten namen ontslag sinds 2003

Meer dan 15.000 Britse reservisten hebben ontslag genomen sinds de Amerikaanse invasie in Irak in 2003. Dat heeft het ministerie van defensie donderdag verklaard.

AP Ned

Het territoriale leger, dat geheel uit vrijwilligers bestaat en onderdeel uitmaakt van het reguliere Britse leger, raakte vorig jaar alleen al vijfduizend leden kwijt, aldus het ministerie. Het bevestigde informatie die door de Schotse Nationalistische Partij is verkregen en donderdag door de krant Daily Telegraph is gepubliceerd. De ruim 15.000 sinds 2003 vertrokken reservisten zijn vervangen door zo'n 13.000 nieuwe rekruten, waardoor een tekort van meer dan tweeduizend soldaten is ontstaan. Op volle sterkte bestaat het territoriale leger uit 39.000 leden, zevenduizend soldaten meer dan het nu telt, aldus het ministerie.

De Britse reservisten worden geregeld ingezet om onderbemande eenheden in Irak, Afghanistan en de Balkan te ondersteunen. Meer dan 13.000 reservisten hebben sinds 2003 in het Midden-Oosten gediend en velen van hen dienden na hun zes maanden lange dienstverband hun ontslag in. Volgens de Daily Telegraph zijn de moeilijke en gevaarlijke operaties in Irak en Afghanistan de reden dat veel reservisten het bijltje erbij neerleggen. Een woordvoerder van het ministerie van defensie benadrukt echter dat het territoriale leger altijd een hoog verloop heeft gekend en dat het zijn operaties nog steeds naar behoren uitvoert.

Het Britse leger heeft momenteel 7.200 militairen in Basra in het zuiden van Irak gestationeerd, van wie 425 reservisten. Honderddertien Britse militairen zijn in Irak gesneuveld.