Groot Brittannie bereid om Charles Taylor op te sluiten

Groot-Brittannië is bereid om de oud-president van Liberia, Charles Taylor, op te sluiten als hij wordt veroordeeld voor oorlogsmisdaden.

GPD

Die toezegging maakt het mogelijk Taylor door het Internationaal Strafhof in Den Haag te laten berechten. Minister Bot van buitenlandse zaken verwacht dat Taylor 'op korte termijn', mogelijk volgende week al, naar Nederland kan komen. Voor die tijd moeten zowel de Britse regering als de VN-Veiligheidsraad nog een aantal (wettelijke) maatregelen nemen. Het speciale tribunaal voor Sierra Leone, dat Taylor heeft aangeklaagd, heeft Nederland gevraagd het proces op zijn grondgebied toe te staan, omdat in Sierre Leone onvoldoende veiligheidsgaranties zouden bestaan. Den Haag wilde hier alleen op ingaan als een ander land de oud-dictator zou willen opsluiten. Taylor zit op dit moment in een cel van het tribunaal in Sierre Leone. De Britse minister van buitenlandse zaken Margaret Beckett zei 'zeer verheugd' te zijn positief te kunnen reageren op het verzoek van VN-secretaris-generaal Kofi Annan om een cel voor Taylor beschikbaar te stellen. Groot-Brittannië, de voormalige koloniale overheerser van Sierre Leone, wil hiermee tonen 'veel respect te hebben voor het internationaal recht' , aldus de minister. Volgens Beckett is Taylor's aanwezigheid 'een bedreiging' voor de vrede in Sierra Leone.

De oud-president van Liberia werd in maart opgepakt in Nigeria en moet terecht staan voor elf aanklachten betreffende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Sierra Leone. Taylor zou de rebellen van het Verenigd Revolutionaire Front (RUF) actief hebben gesteund. De groepering zette op grote schaal gedrogeerde kindsoldaten in, vermoordde en verminkte burgers en verkrachtte duizenden vrouwen.