Amnesty wil dat Europese Raad dossier CIA-uitleveringen bespreekt

In een rapport dat Amnesty International woensdag publiek maakte, vraagt de organisatie de Europese regeringsleiders het dossier van de uitleveringen ("renditions") , annex CIA-vluchten, te bespreken.

Belga

"De Europese Raad", aldus Amnesty, "is de gelegenheid om een einde te maken aan de uitleveringen op Europese bodem". Donderdag en vrijdag komen de Europese regeringsleiders in Brussel bijeen, maar de CIA- kwestie staat niet op de agenda. Het rapport dat Amnesty International woensdag publiceerde, kreeg de titel "Partners in Crime" mee. Vooral de Europese rol in de uitleveringen worden onder het vergrootglas gehouden. Amnesty zoomt in zes concrete gevallen van uitleveringen in, waarbij 13 verdachten betrokken waren. Volgens de organisatie hebben zeven landen boter op hun hoofd: Bosnië-Herzegovina, Duitsland, Italië, Macedonië, Turkije, Groot-Brittannië en Zweden.

In een persmededeling stelt Claudio Cordone, onderzoeksdirecteur van Amnesty, dat Europa zich graag als een vuurtoren van mensenrechten voorstelt. "De waarheid is", aldus Cordone, "dat zonder de medeplichtigheid van Europa vele mensen niet gemarteld zouden zijn en zich niet in diverse gevangenissen ergens ter wereld zouden bevinden".

Het rapport van Amnesty komt een week nadat Dick Marty van de Raad van Europa een omvangrijk document over het spinnenweb van de CIA publiceerde. Maandag keurde de onderzoekscommissie van het Europees Parlement dan weer het ontwerprapport van Claudio Fava goed. Vrijwel de hele Europese Volkspartij (EVP) stemde tegen. Op de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie, maandag te Luxemburg, kaartte Karel De Gucht het dossier aan. Hij was de enige van de 25 ministers die de kwestie aansneed.