Veiligheidsoperatie in Bagdad begonnen

De Iraakse autoriteiten zijn woensdag in de hoofdstad Bagdad de grootste veiligheidsoperatie begonnen sinds de Amerikaanse invasie in 2003.

AP Ned

Tienduizenden militairen en politieagenten zijn ingezet om controleposten te bemannen en de openbare veiligheid te bewaken en de stad uit te kammen op vermoedelijke schuilplaatsen van terroristen. De extra controles veroorzaakten op verschillende plaatsen verkeersopstoppingen, maar er reden ook merkbaar minder auto's door de straten van de hoofdstad.

Een legerwoordvoerder zei dat er twee divisies van elk 10.000 man op de been waren in Bagdad, plus 50.000 eenheden van het ministerie van binnenlandse zaken. De commandant van de ordetroepen van het ministerie binnenlandse zaken, generaal-majoor Mahdi al-Gharrawi, zei dat zijn mannen nog nergens verzet ontmoetten tegen de opgevoerde veiligheidsmaatregelen, ook niet in de onrustigste wijken. "De mensen voelen zich op hun gemak bij de veiligheidsmaatregelen en zwaaien naar ons. Tot nog toe zijn geen gevechten uitgebroken en is er geen schot op ons gelost."

Premier Nouri al-Maliki kondigde ook een langere avondklok en een wapenverbod af. Hoe lang de maatregelen gelden is niet bekendgemaakt.

De veiligheidsoperatie volgt een dag na een bliksembezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Bagdad. Bush zegde toe dat de Verenigde Staten Irak blijven steunen, maar waarschuwde de Irakezen dat de toekomst van hun land in hun eigen handen ligt. Het bezoek werd uitgelegd als een steunbetuiging aan Al-Maliki, die na de dood van terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi en de benoeming van ministers voor de portefeuilles binnenlandse zaken en defensie voortvarend te werk wil gaan om de veiligheid in Irak te herstellen. Al-Maliki zei geen genade te kennen voor terroristen.