Zwaarste offensief ooit in Afghanistan

Bij gevechten op verschillende plaatsen in Afghanistan zijn twee coalitiesoldaten gesneuveld, heeft het Amerikaanse leger woensdag meegedeeld.

AP Ned

Een Amerikaan kwam om toen een bevoorradingskonvooi dinsdagmiddag werd aangevallen in het district Musa Qala in de zuidelijke provincie Helmand. De troepen moesten in dekking gaan tot er Britse versterkingen kwamen.

Een tweede coalitiesoldaat sneuvelde bij gevechten in de oostelijke provincie Kunar, nabij de grens met Pakistan. Hier vechten naast Amerikaanse eenheden Afghaanse soldaten. Ruim 11.000 Amerikaanse, Britse, Canadese en Afghaanse coalitie-eenheden maken zich op voor een offensief tegen Taliban en andere extremisten in de vier zuidelijke provincies Kandahar, Helmand, Zabul en Uruzgan. Het offensief zal zich concentreren op de schuilplaatsen en uitvalsbases van opstandelingen in het gebergte in het zuiden van Uruzgan en het noordoosten van Helmand. Het wordt verreweg de grootste militaire operatie in Afghanistan sinds de val van het Taliban-bewind in 2001. slot maw7747,7607pg 140642 jun 06GMT