Bashir vrijgelaten uit gevangenis

De Indonesische radicale islamitische leider Abu Bakar Bashir is woensdag vrijgelaten uit de gevangenis, nadat hij een straf van 26 maanden had uitgezeten in verband met de bomaanslagen op uitgaansgelegenheden op het eiland Bali die in 2002 aan 202 mensen het leven kostten.

AP Ned

De 68-jarige Bashir, die door ongeveer 150 aanhangers en een horde journalisten werd opgewacht buiten de Cipinang-gevangenis, dankte Allah en deed een oproep aan alle moslims om zich te verenigen achter het streven naar de invoering van de islamitische wet, de sharia. Vervolgens vertrok hij naar het door hem opgerichte internaat in Midden-Java, dat veel Indonesische terroristen heeft voortgebracht.

Australië en de Verenigde Staten, volgens wie Bashir een belangrijk lid is van de Zuidoost-Aziatische terreurbeweging Jemaah Islamiyah, toonden zich teleurgesteld over diens vrijlating. Zij vrezen dat hij de kleine groep radicale Indonesische moslims met opruiende toespraken en preken zal aanzetten tot geweld, hoewel weinigen verwachten dat hij zich zelf met terrorisme zal inlaten. Bashir houdt vol dat hij onschuldig is. Hij werd veroordeeld omdat hij de aanslagen op Bali zou hebben goedgekeurd, maar werd vrijgesproken van ernstiger beschuldigingen, zoals het leiderschap van Jemaah Islamiyah. De Indonesische autoriteiten hebben geen plannen om zijn mogelijke betrokkenheid bij vroegere misdrijven te onderzoeken, maar houden hem en zijn aanhang nauwlettend in het oog. Syamsir Siregar, hoofd van de Indonesische staatsveiligheidsdienst, zei te hopen dat Bashir "zijn zelfbewustzijn terugkrijgt en met ons wil samenwerken".