Uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen voor City Parade in Charleroi

Voor de City Parade op 24 juni neemt Charleroi uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen. Meer dan 400 politieagenten en negen medische teams worden ingezet.

Belga

Er worden 250.000 mensen in Charleroi verwacht voor de house- en technoparade, die aan haar zesde editie toe is. Jacques Van Gompel, de burgemeester van Charleroi, en Claude Van Gools, de organisator van de City Parade, gaven donderdag toelichting bij het gebeuren. Om 15.30 uur starten de muzikale festiviteiten met een "Opening Party" in het koningin Astridpark. Daarna vertrekt de stoet met een twintigtal praalwagens voor een tocht van 2,5 kilometer door de straten van Charleroi. 's Avonds is er een "Closing Festival" op de parking van Charleroi Expo. Drieëndertig dj's trakteren er de menigte tot 4 uur op opzwepende beats. Tickets voor deze fuif kosten 20 euro in voorverkoop.

Burgemeester Van Gompel zei donderdag dat Charleroi eerder al heeft bewezen grote mensenmassa's aan te kunnen en verwees daarbij onder meer naar Euro2000. Ter voorbereiding op de City Parade raadpleegde de burgemeester de processen-verbaal die vorig jaar tijdens de City Parade in Luik werden opgesteld. Het politiekorps in Charleroi zal op 24 juni in twee shifts werken: van 12 tot 21 uur en van 21 tot 4 uur. Er worden 386 lokale politieagenten ingezet. Zij krijgen versterking van een twintigtal agenten uit andere sectoren. In heel wat straten zal geen autoverkeer mogelijk zijn of zal niet geparkeerd mogen worden.

Ook de brandweer en de hulpdiensten krijgen versterking. De centrale commandopost tijdens de City Parade zal zich in het politiekantoor bevinden. Er zijn negen medische teams beschikbaar en er zullen speciale drugscontroles worden uitgevoerd. De NMBS legt speciale treinen in om de feestvierders naar huis te brengen. Dat kan tot middernacht op 24 juni en vanaf 4 uur op 25 juni. In Luik kwamen vorig jaar 23.000 mensen met de trein naar de City Parade.