Verhoor verdachte Luik nog aan de gang. Opnieuw zoekacties

Het verhoor van Abdallah Ait Oud, die verdacht wordt in de verdwijningszaak van Stacy en Nathalie, is nog steeds aan de gang. Dat verklaarde Christian Pâque, de substituut die belast is met het dossier, woensdagmiddag.

Belga

Na zijn verklaringen zullen er woensdagnamiddag confrontaties gebeuren en zoekacties plaatsvinden. "Binnenkort" zullen de ouders van de vermiste kinderen ontvangen worden door de gerechtelijke autoriteiten. Woensdagnamiddag zal de verdachte ook verhoord worden door onderzoeksrechter Pascale Goossens, die tegen het eind van de dag zal beslissen of de verdachte al dan niet wordt aangehouden. Na de verklaringen van Ait Oud zijn er confrontaties aan de gang. Ook worden bepaalde omstandigheden geverifieerd over zijn aanwezigheid op de plaats van de verdwijning.

Er zijn al huiszoekingen uitgevoerd en tijdens de komende uren zouden er nog andere huiszoekingen kunnen volgen.  Volgens substituut Pâque is Abdallah Ait Oud momenteel nog steeds de belangrijkste verdachte, "maar we mogen geen enkele andere piste uitsluiten". In de huidige fase van het onderzoek is er nog geen sprake van een medeplichtige.

In een perimeter rond de plaats waar de twee meisjes verdwenen, in de wijk Vivegnis, zullen woensdagnamiddag zoekacties plaatsvinden. Normaal gezien zouden die starten om 13 uur. Het middelpunt van de perimeter is het café "Les Armurier", waar de meisjes zijn verdwenen tijdens de nacht van 10 op 11 juni. Er zal gezocht worden tot aan de place Saint-Barthélemy in het westen, de rue des Bayards in het oosten, de Maas in het zuiden en de hellingen van de Citadel in het noorden.

De zoekacties, die verlopen in samenwerking met de federale politie, zullen vooral op het land plaatsvinden. Toch staan ook 25 manschappen klaar om in het water te zoeken. Een veertigtal leden van de federale reserve zijn onderweg van Brussel naar Luik om hulp te bieden bij de zoekwerken.  "De zoekwerken zullen starten van zodra alle middelen klaar zijn", vertelt een speurder. Twee ploegen met speurhonden die sporen kunnen zoeken en één ploeg met speurhonden die getraind zijn in het zoeken van stoffelijke overschotten, moeten de speurders bijstaan.

De gerechtelijke autoriteiten, die "binnenkort" de ouders van de meisjes zullen ontvangen, melden dat men de hoop moet bewaren de meisjes gezond en wel terug te vinden. Het parket meldt dat het donderdagochtend een persbericht zal versturen. Daarin zal meegedeeld worden of de onderzoeksrechter de verdachte al dan niet heeft aangehouden.

"Wij vragen de pers om justitie in alle sereniteit haar werk te laten doen. De druk is momenteel zeer hoog", aldus Pâque.