Teveel ozon op 10 van 38 meetplaatsen in België

Dinsdag is op 10 meetplaatsen in België de informatiedrempel van 180 micrgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. In Borgerhout en Schoten, werd de Europese alarmdrempelwaarde van 240 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden.

Belga

32 procent van de Belgische bevolking werd dinsdag blootgesteld aan ozonconcentraties hoger dan 180 microgram ozon per kubieke meter lucht, zo deelde de intergewestelijke cel voor het Leefmilieu (IRCEL) woensdag bekend.

Vandaag/woensdag wordt onweerachtig en minder warm weer voorspeld. In het uiterste zuiden van België zouden de ozonconcentraties nog vrij hoog kunnen oplopen, maar er worden geen overschrijdingen van de drempelwaarden meer verwacht. Dat geldt ook voor donderdag en vrijdag, aldus IRCEL.

In Vlaanderen werd dinsdag op 9 meetplaatsen de kaap van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. Europa verplicht dan een waarschuwing aan de bevolking. In de Antwerpse plaatsen Schoten (254 microgram/m3) en Borgerhout (245) werd bovendien de Europese alarmdrempelwaarde overschreden. Elders werd de informatiedrempel gehaald: Berendrecht (214), Dessel (197), Aarschot (222), Walshoutem (203), Gellik (184), Roeselare (184) en Idegem-Geraardsbergen (183). In Wallonië werd enkel in meetpunt Vezin (Andenne) met 191 microgram ozon per kubieke meter lucht de informatiedrempel overschreden.