"Meldingen onverzekerde voertuigen beter opvolgen"

Flor Koninckx (sp.a) pleit ervoor om de politie duidelijke richtlijnen te geven om op te treden bij meldingen van onverzekerde voertuigen.

Belga

Nu worden die meldingen in te veel gevallen niet opgevolgd. Het aantal onverzekerde voertuigen in ons land wordt geschat op zo'n 90.000.

In 2005 waren er 10.753 aangiftes van ongevallen waarbij niet verzekerde voertuigen betrokken waren. Dat waren er 10 procent minder dan vorig jaar, maar het blijft volgens Koninckx een onrustwekkend hoog cijfer. Het Waarborgfonds betaalde 2.296.000 euro uit als schadevergoedingen. De totale kost van de schadegevallen bedroeg 52.248.093 euro.

Sedert enkele jaren vergelijken de verzekeringsmaatschappijen hun eigen databank stelselmatig met die van de Dienst Inschrijving van Voertuigen. Wanneer na controle iemand niet in orde blijkt met de verzekering wordt dat gemeld aan de politie. De wet laat toe in dergelijke gevallen het voertuig in beslag te nemen als de onverzekerde zich niet in orde stelt. Volgens Koninckx gebeurt dat onvoldoende en zijn duidelijke richtlijnen nodig.