Doodrijdster van Mortsel krijgt zwaardere straf in beroep

Het hof van beroep in Antwerpen heeft donderdag de 27-jarige Chantal S. (Sende), die twee jaar geleden haar 20-jarige vriend Steven S. (Somers) stomdronken van de weg maaide en vervolgens gewoon doorreed, veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan drie jaar effectief.

Belga

Ze had in eerste aanleg vier jaar cel gekregen, waarvan de helft effectief. De Nederlandse werd schuldig bevonden aan "opzettelijke en voorbedachte slagen die ongewild de dood tot gevolg hadden". Het hof volgde dus niet de stelling van de burgerlijke partijen, die van oordeel waren dat het hier om moord ging. Steven, Chantal en enkele vrienden hadden op 27 maart 2004 tot in de vroege uurtjes gefeest in dancing La Rocca in Lier. De champagne vloeide rijkelijk en er werden ook heel wat lijntjes cocaïne verzet. 's Ochtends vertrokken ze ieder met hun eigen wagen naar huis.

In de Antwerpsestraat in Mortsel kwam Steven zonder brandstof te staan, waarop hij Chantal belde om hem te helpen. Toen ze ter plaatse kwam, kregen ze een hoogoplopende ruzie over het al dan niet halen van benzine. Steven vertrok daarop te voet en liet Chantal razend achter. De beklaagde wilde Steven een lesje leren en vertrok met gierende banden. Het was haar bedoeling om hem met haar zijspiegel een tikje te verkopen. Maar de jongeman werd weggekatapulteerd en belandde in de achterruit van een geparkeerd voertuig. Chantal reed vervolgens gewoon verder en liet haar vriend aan zijn lot over. Hij overleed diezelfde ochtend in het ziekenhuis.

Het openbaar ministerie had voor het hof van beroep acht jaar effectief gevorderd. Het hof meende echter dat het blanco strafblad van de jonge vrouw en haar spijtbetuiging ten opzichte van de burgerlijke partijen in haar voordeel pleitten.

Het hof beval haar onmiddellijke aanhouding uit vrees dat ze zich aan haar straf zou onttrekken. De familieleden van Steven, die bijzonder aangedaan waren dat het hof hun stelling niet gevolgd had, kregen een schadevergoeding van 25.000 euro toegekend.