Brand in Elia-hoogspanningsstation in Lier

Aan de Hoog Lachenen, net op de grens tussen Lint en Lier, werd de buurt dinsdagavond even opgeschrikt door een korte maar hevige kortsluiting in één van de belangrijkste hoogspanningsstations van Elia.

Belga

Omdat het om een kortsluiting in een meettoestel ging, waren er evenwel geen enkele gevolgen voor de stroomvoorziening, bevestigt Elia woensdagmorgen aan Belga. Omstreeks 22.50 ontplofte een porseleinen isolator door de kortsluiting in de meettransformator. Mogelijk lag een blikseminslag aan de basis van de kortsluiting, maar dat moet verder onderzoek uitmaken, zegt Erik De Leye van Elia.

Het porseleinen gevaarte, van ongeveer 4 meter hoogte en anderhalve meter breedte, was naar beneden gevallen. De olie in de isolator had vuur gevat en veroorzaakte grote, hevige vlammen, aldus de brandweer van Lier. Aangezien het hoogspanningsstation op een volledig open terrein staat, was er op geen enkel moment gevaar voor de omgeving. Het vuur bleef beperkt tot één isolator en sloeg niet over op andere onderdelen. Na ruim een uur was de situatie onder controle, alsnog De Leye.