Miljoen frank tussen oude spullen in kringloopwinkel

Tussen een hoop afgedankte spullen heeft een medewerker van kringloopwinkel Opnieuw & Co in Mortsel één miljoen aan oude Belgische franken gevonden.

hcardyn

Opnieuw & Co is nu op zoek naar de eigenaar van de stapel bankbiljetten. ”We mogen het alleen houden als het een gift is”, zegt directeur Koen Goemans. ”Anders moet het geld naar de stadskas van Mortsel.”

Opnieuw & Co is met opzet nogal vaag over de gevonden som geld. Of het kleine fortuin in een sok stak, of in een lade van een oude kast, wil directeur Koen Goemans niet vertellen ”Het enige wat ik kwijt wil, is dat het biljetten in Belgische frank zijn”, zegt hij. ”Een medewerker vond het tussen een hoop spullen die zijn binnengebracht. Meer zeg ik niet, want aan de hand van de details hopen we de echte eigenaar te kunnen identificeren.” Het geld werd twee weken geleden al gevonden, op 30 mei.

”Waarom we zo lang gewacht hebben om het bekend te maken? Omdat we niet wisten wat we met dat geld moesten aanvangen! We konden het niet gewoon in de winkel laten, dat spreekt voor zich. Maar de bank neemt alleen euro’s aan. Dus moesten de biljetten eerst worden gewisseld bij de Nationale Bank. Nu staat de som op onze rekening, tot we de eigenaar hebben gevonden.” Opnieuw & Co heeft geen idee waar het geld vandaan komt.

”Tijdens de openingsuren kan iedereen afgedankte spullen komen brengen. Dat gebeurt anoniem, we houden geen gegevens bij van wie wat aflevert. Nadien selecteren we de spullen. Zo is het geld gevonden.” Opnieuw & Co kan het miljoen niet zomaar houden, weet de directeur. ”Als de eigenaar niet opduikt, is het geld een ‘verloren voorwerp’. En de wet zegt dat verloren voorwerpen toekomen aan de staat. In dit geval zou het geld moeten gaan naar de stad Mortsel.” Opnieuw & Co mag het bedrag alleen houden als het een gift is. ”Maar dan moet het een officiële gift zijn”, aldus de directeur