Henin wint finale Roland Garros

Justine Henin-Hardenne heeft voor de derde keer de Open Franse tenniskampioenschappen gewonnen. Ze won de finale van Svetlana Kuznetsova in twee sets (telkens 6-4).

kdriessens

BR> De eerste set won de Luikse met 6-4. Na een snelle start (het stond al gauw 2-0) liet Justine Henin-Hardenne het tempo zakken en stapelde zij de fouten op. Kuznetsova kwam beter in het spel en ondanks een breekpunt van Henin-Hardenne kwamen de speelsters tot 4-3. Henin-Hardenne herpakte zich en in een fel bevochten 8ste game kwam de stand op 5-3, om dan weer snel een spel uit handen te geven: 5-4, een love game voor de Russische. In de tiende game demonstreerde Justine daarop weer haar kunnen.

In de tweede set begon Kuznetsova als de betere speelster. Ze kwam op voorsprong (eerst met 1-2, daarna met 2-3). Toen was de fut er echter uit en kwam Justine Henin terug tot 5-3. Na anderhalf uur spelen stond het 5-4, waarop Justine echter weer de laatste game won en zo haar derde titel in Parijs op haar naam schreef.

Henin-Hardenne was in 2003 en vorig jaar al de beste in Parijs. Het is haar vijfde Grand-Slamtitel in totaal, want ze won ook al de Australian Open in 2004 en de US Open in 2003. In totaal is het al haar 26ste titel.

"Ik heb het verschil gemaakt op enkele cruciale punten, zei Justine Henin-Hardenne na haar derde overwinning op het grandslamtoernooi van Roland-Garros. Toch vond ze haar tegenstreefster, Svetlana Kuznetsova, over heel de wedstrijd misschien beter.

"Bij 4-3 in de eerste set lukte het mij om mijn opslagspel te winnen. Aan het begin van de tweede set gaf Kuznetsova mij enkele punten cadeau. En bij 3-3 speelde ik mijn beste spel. Het volstond om afstand te nemen, hoewel Kuznetsova over heel de wedstrijd misschien beter was."

Onze landgenote gaf toe dat ze nerveus was. "Dat is zo bij alle atleten: er is er niet een die goed slaapt voor een belangrijke wedstrijd. Maar het hangt af van wat doet met die zenuwen. In het verleden liet ik mij er te veel door meeslepen."

Haar derde overwinning op Roland-Garros kon Henin-Hardenne moeilijk vergelijken met de vorige. "De eerste was zeer emotioneel omdat het mijn eerste grandslamoverwinning was. De tweede was de bevestiging en deze keer is het nog te vroeg om er iets over te zeggen. In elk geval is het belangrijk om drie keer hetzelfde toernooi te winnen, zeker op gravel, omdat het een zware ondergrond is."

"Ik heb nu vijf grandslamtitels. Dat begint te tellen. In het begin van mijn carrière dachten er maar weinigen dat ik dit kon bereiken. Maar wat sommige tennissters bereikten, is onmogelijk in het moderne tennis. Tweeëntwintig grandslamoverwinningen, zoals Steffi Graf, is buitengewoon en je kan er alleen maar respect voor hebben."

In juli staat Wimbledon op het programma, de enige Grand Slam die Henin-Hardenne nog niet kon winnen. "Het is moeilijk om de overgang te maken van gravel naar het gras van Wimbledon. Er zijn er maar weinig die het kunnen. Op Wimbledon zal ik mij minder op m'n gemak voelen dan hier. Maar ik droom ervan om het ooit te winnen, het zou de kers op de taart zijn."